cara buat mee kuning
Uli doh dan canaikan bagi nipis senipis mungkin. Gelek sampai habis semua kepingan doh tadi.
Resepi kali ni ialah mee udang.
. Tips berguna Rasa kuah mee bandung ada sedikit rasa manis. Bila dah puas hati potong halus-halus guna dengan menggunakan pisau. Tambah sedap pula dengan udang laut yang kita rebus sekejap je.
1 sudu teh serbuk kunyit. Serbuk kunyit 1 sdt 3. Sllu ada mcm2 aktivititp semua el x dpt pergi sbb xde sape nak jaga anak2 dan sllu buat.
El pergi ngan pengasuh kak yah dan kak inadua2 ni jiran sebelah. Bulat-bulatkan doh dan leperkan. Untuk pekatkan kuah kena guna 2 jenis ubi iaitu ubi keledek oren dan kentang.
Pastikan adunan tidak lembik. Masukkan pewarna kuning gaul rata. Masukkan tepung telur air kapur dan pewarna kuning dalam mixer.
Mee kering ini lagi sedap dimasak kering kerana tekstur sedikit kenyal berbanding mee kuning yang biasa kita makan. Apabila semua bahan sudah sebati dan rasa sudah sekata bolehlah dihidangkan bersama tauhu daun sup bawang goreng cili besar merah dan limau kasturi. Masukkan air secukupnya dalam periuk bersama sedikit garam dan minyak.
1Satukan semua bahan dan uli hingga sebati. Cuma kalau korang yang takda mesin buat mee tu tak dapek den. 12 sudu kecil kunyit.
Seterusnya potong doh kepada 4 hingga 5 bahagian. Jangan lebih air nanti lembik. Celurkan mee ke dalam air mendidih yang dicampur dengan sedikit minyak lebih kurang 3-4minit.
Laraskan mesin pada no 1. Bahan utama dalam kuah ialah udang yang direbus dan kisar halus termasuk kisar kulit udang untuk airnya. Cara buat mee kuningmeekuningcarabuatmeemeeayamcarabuatmeekuningBahan2 1.
Ahad lepas el pergi tgk jiran buat mi kuning. Onkan mixer dan tuang air sikit demi sikit sehingga doh yang agak kental terhasil not too soft. Cara memasaknya pun ada pelbagai.
Macam-macam versi tetapi masing-masing ada keenaknya yang tersendiri. HOMEMADE MI KUNING. Kemudian gorenglah macam biasa.
Kemudian canaikan satu-satu hingga nipis. Untuk 2-4 orang makan 250gram tepung gandum. Gelekkan pula pada mesin bahagian buat mee pegang semasa gelek doh tersebut supaya mee tidak menjadi kerinting.
1 paket mee kuning 400 gm. Ekceli ni kegiatan koperasi kampung el. Uli for about 10 minutes.
1 sudu kecil garam atau 2 sudu kecil garam bukit. Senang saja dia punya bahan semua dah ada di dapur sebenarnya. Adunan akan sedikit berderai tetapi jangan tambah air.
Pertama sekali gaulkan semua bahan sampai menjadi doh dan uli sehingga ianya tidak melekat di tangan. Tiba-tiba teringin nak makan Mee Udang Sg Dua tapi jauh sangat kena lah buat sendiri. Hanya perlu sediakan bawang ayam telur sayur sawi dan apa saja bahan lain yang kita suka nak letak.
Telor 1 biji 5. Tak lah susah mana pun ikut resipi ini yang paling senang dah asas nak buat Mee Kari. Uli tepung hingga sekata.
Teruskan mengepal adunan mi kemudian masukkan ke dalam mesin penggelek noodle makermesin mi. Tapi kalau kuah tak kena pada tekak mulalah potong selera. Masukkan mee kuning yang telah dibasuh bersih dan gaul sebati semua bahan sehingga mee masak sepenuhnya.
Satukan semua bahan dan tambah air suam tambah sedikit serbuk kunyit kalau nak mi nampak kuning. Paling penting resipi mi kuning homemade ni memang best sebab dihasikan tanpa perlu menggunakan kapur asid borik dan pewarna tiruan. 1 sudu kecil minyak optional yuyu guna 50ml air.
Kalau sebut mee goreng mesti teringat mee goreng mamak kan. Kalau lembik tambah sikit lagi tepung. Sapukan tepung pada kepingan doh tadi supaya tidak melekat antara satu sama lain.
Tambahkan juga air yang telah dibancuh dengan garam sedikit demi sedikit. Nak masak mee kuning ni pun simple je. By el - 1215 PTG 12 Ulasan.
Kemudian laraskan pula kepada no 3. Air agak-agak saja tau sampai doh tak melekit pada tangan. Bwlah 2 org budak tu sekali kakak arwen ngan alana.
Waktu canai nipis doh tabur tepung sedikit supaya tak melekat. Tetapi resepi ini berbeza sedikit daripada mee goreng mamak. Mee kari menjadi pilihan rakyat Malaysia kerana rasanya yang pedas berlemak dan digabungkan dengan.
Paling penting tidak menggunakan bahan pengawet seperti Asid borik air kapur mahupun perasa tambahanHanya guna 4 bahan utama iaitu tepung gandum garam telur dan serbuk kunyit. Secukup pewarna kuning optional. Caranya pun mudah malah diyakini lebih selamat bersih dan suci bila kita buat sendiri.
Pecahkan telur dalam mangkuk pukul dan tuang ke dalam tepung. Akhirnya dapat la jugak buat mee kari yang rasanya cukup. Kek Ikan 3 keping.
Rupanya punyalah senang mak-mak nak buat mee kuning sendiri di rumah. IKLAN Masukkan tepung gandum ke dalam besin. Biarkan doh rehat untuk 1 - 2 jam.
Sedikit pewarna kuning beli online disini CARA MEMASAK.
Mee Goreng Mamak Merupakan Hidangan Favourite Rakyat Malaysia Kalau Tengah Mengidam Malam Malam Boleh Cuba Resep Resep Masakan Makanan Ringan Sehat Resep Mie
Mee Rebus Cooking Recipes Malay Food Food Receipes
Cara Masak Mee Goreng Sangat Sedap Mudah Youtube Resep Makanan Dapur
Resepi Mee Goreng Daging Resepi Bonda Masakan Malaysia Resep Masakan Asia Resep Masakan Indonesia
Resepi Mee Goreng Mamak Kategori Sajian Sampingan Bahan Bahan 1 Bungkus Mee Kuning Dibasuh Dan Toskan Resep Makanan Masakan Malaysia Memasak
Mee Rebus Jb Resep Makanan India Resep Masakan Malaysia Resep Masakan
Pin By Grace On Kansas Sunsets Sunset Outdoor Celestial
Mee Kuning Homemade Hanya Guna 4 Bahan Makanan Makanan Dan Minuman Resep
Assalamualaikum Dan Selamat Sejahtera Cm Teringin Nak Makan Mee Kuning Tebal Yang Di Jual Di Kedai Tetapi Terpaksa Lupakan Kerana Memasak Resep Makanan Makanan
Resepi Mee Goreng Basah Paling Sedap Senang Nak Buat Kompom Menjadi Resepi Favourite Asian Noodle Recipes Malaysian Cuisine Asian Fusion Recipes
Comments
Post a Comment